Slider

Wat is homeopathie?

Homeopathische middelen herstellen het natuurlijk evenwicht van een dier door het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Daardoor kan het dier weer in balans komen en kunnen de eventueel aanwezige klachten verdwijnen.
Homeopathie is een oude geneeswijze,die al 2500 jaar geleden bekend was in Griekenland bij Hippocrates,de grondlegger van de geneeskunde. De Duitse arts Samuel Hahnemann heeft 200 jaar geleden de homeopathie verder ontwikkeld.

hondjeHahnemann ontdekte, dat in principe alle stoffen een geneeskrachtige werking hebben. De werking van een stof wordt versterkt door de stof op speciale wijze te verdunnen en tegelijkertijd te schudden. Dit proces wordt potentiëren genoemd. Door dit proces neemt de geneeskracht toe en is het homeopathische middel veilig werkzaam, zonder bijwerkingen. Het woord homeopathie komt van de Griekse woorden “Homoios” (=gelijkend) en “Pathos” (= ziekte).

Het gelijke genezen met het gelijkende. Dat wil zeggen dat een dier met b.v. een bepaalde vorm van braken en of diarree goed kan reageren op een homeopathische verdunning van Arsenicum Album,terwijl Arsenicum in pure vorm een ernstige en soms dodelijke vorm van maagdarm klachten geeft.

Homeopathische middelen worden veelal bereid uit natuurlijke producten: planten, mineralen en dierlijke middelen. In de homeopathie wordt ieder organisme, mens of dier, gezien als een samenhangend geheel. Als een dier ziek is, is er sprake van een verstoring van het hele organisme en niet alleen van het lichaamsdeel met klachten. Bij de behandeling wordt dan ook het dier als geheel behandeld.


Homeopathisch consult voor dieren

Uit een groot aantal homeopathische geneesmiddelen wordt het middel gekozen dat precies bij het dier past en het geheel van zijn of haar klachten. Een homeopathisch consult duurt daarom meestal wat langer (45-60 minuten), omdat het voor het kiezen van het juiste geneesmiddel belangrijk is om alle symptomen, het gedrag en het karakter van het dier op een rijtje te zetten. In gevallen waarin genezing niet (meer) mogelijk is, kan homeopathie vaak verlichting geven, zodat b.v minder of geen pijnstillers meer nodig zijn.

Behandeling dieren met homeopathie

Homeopathie kan bij veel chronische en acute klachten goed werken, zowel op lichamelijk als psychisch gebied.

  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals b.v . arthrose, heupdysplasie en rugklachten
  • Luchtwegproblemen, zoals b.v. (chronische) hoest of astma
  • Maagdarmklachten, zoals b.v. (chronisch) braken of diarree
  • Urinewegaandoeningen, zoals b.v. blaas, nier of prostaatproblemen
  • Gedragsproblemen, zoals b.v . angst, agressie, onzindelijkheid of het in huis sproeien van katten
  • Klachten na vaccinatie en het begeleiden van vaccinatie.

Terug

 

 

   

© Dierenarts Gerda van Gemert / realisatie Mopslaan.nl / 2021